Familieopstellingen door Joost Kramer

 

Dat was een grote ontdekking! Wat er in je speelt kun je als “toneelrol” aan een “speler” geven. Zo kun je de stemmen die, meestal onbewust, je diep beïnvloeden zichtbaar neerzetten. Sterker nog, de spelers hebben geen instructie nodig, ze weten/voelen precies aan wat ze moeten doen, zonder woorden, het begint altijd in stilte. 

Dat is opstellen. En dat is nog niet alles. Je maakt zichtbaar wat er in iemand speelt. Vaak tot verwondering bij de hoofdpersoon. “Ja, precies! Zo ging dat vroeger bij ons thuis! Zo deed Ma tegen Pa, en hij deed altijd…..”. Ons verleden leeft nog zo in ons door, dus vaak komen in een opstelling gestorvenen voor. Die leven nog in ons, dat wordt dan zo zichtbaar. Dat zijn vaak onze ouders en verwanten, vandaar: familie-opstellingen.

Een familie-opstelling is niet in beton gegoten. Als er een speler verandert, gebeurt er ook wat met de anderen. Vooral als er een spanning oplost. Daar zorgt de begeleider van de opstelling voor. Hij laat bijvoorbeeld een speler tegen een ander zeggen: ”Nu zie ik dat ik je had moeten laten gaan zoals je wou.” De ander ontspant zienderogen, voelt emoties opkomen en zet een aarzelende stap richting de spreker. De andere spelers zien dit en veranderen subtiel van plaats. Soms leidt dit tot een volledige ontspanning die iedereen ontroert, tot en met de toeschouwers.

In een familie-opstelling kan weer los komen wat al een poos vast heeft gezeten. Bijvoorbeeld de relatie ouder-kind. Of een trauma. Vaak ervaar je dat niet zo. Maar merk je dat je bij bepaalde personen je niet lekker voelt, of geen geduld hebt. Bijvoorbeeld: Mijn baas doet altijd zo stom. Vrouwen met rood haar maken me verward. Of dat bepaalde situaties altijd mis gaan: Ik ben al maanden van te voren bang voor een examen, presentatie, sollicitatie. Mijn gezin is een nagel aan mijn doodskist! Of merk je een steeds terugkerende ervaring van je lichaam: Ik verkramp steeds als ik……

Alledaags ongemak of erger is vaak het startpunt van een familie-opstelling die je terug leidt naar oud zeer waarvoor je in de opstelling een nieuwe mogelijkheid meemaakt die het anders maakt. Dat is een helend proces. 

Het bijzondere van een familie-opstelling is dat het vaak niet alleen de hoofdpersoon is die heling ervaart. Meestal ervaren publiek en spelers ontroering en meer. Je kan niet anders dan meeleven. Vaak zet het voor iedereen iets waardevols in gang. Veel mensen die nooit zelf iets opstellen gaan toch naar familie-opstellingen omdat ze er zo veel meemaken en voelen. Je kunt dus gaan om iets op te stellen, maar ook als je niets hebt opgesteld kom je zeer tevreden thuis. En soms juist aangedaan, dan weet je waar je een keer aan zou willen werken. 

 

Over Joost Kramer (1957)

Als drop-out van de universiteit werd ik houtbewerker op hoog niveau. Maar omdat hout niet terugpraat zocht ik verder en kwam ik de familie-opstellingen tegen. 

 

Inmiddels begeleid ik ze zelf. Door mijn huidige studie in Regressie-therapie worden mijn opstellingen rijker en veelzijdiger. 

Datum:  29 december van 13u30 tot ongeveer 18u 

Prijs:     Opstelling: 85 € 

               Representanten: 25 €

               Ik zorg voor koffie, thee en koekjes

Meebrengen: Gemakkelijke kledij en pantoffels of dikke kousen

 

Plaats:    Zonnehuis - Stationsstraat 67 - 3840 Borgloon

Begeleiding: Joost Kramer

Je inschrijving is definitief na overschrijving op BE37 0018 3592 1828

Meebrengen :Gemakkelijk zittende kledij en pantoffels. 

 

Inschrijven  of inlichtingen : josiane.coenegrachts@telenet.be - GSM 0474 942980